info@creamestudio.com

FONT DEL RECTOR I POU DEL TORRENT

SANT CLIMENT DE LLOBREGAT Back to the portfolio

restauro font patrimoni aigua

 

RECUPERACIÓ DE LA FONT DEL RECTOR I EL POU. Sant Climent de Llobregat (Barcelona)

JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE I LES INTERVENCIONS

[cat] El projecte te la voluntat i objectiu de posar en valor la condició hídrica i recuperar la memòria del lloc com a patrimoni històric, natural i popular.
Sant Climent te el seu origen en l’encreuament de camins lligats a l’aigua i al Camí Ral. La seva ubicació no és casual.
El poble va néixer a l’encreuament de les rieres de Les Comes i del Querol, que constitueixen, conjuntament amb la riera de Salom, les principals aportacions de la Riera de Sant Climent, un eix vertebrador natural i biològic que arriba al mar.

RECUPERAR I REDESCUBRIR ELS ORÍGENS: L’AIGUA I ELS CAMINS

L’objectiu és la recuperació i restauració de dos dels elements de la xarxa d’aigua que dona origen al municipi de Sant Climent del Llobregat: un pou i una font.
El poble va créixer al voltant de punts d’aigua (pous, aljubs, fonts, mines, gorgs, etc vinculats a l’aigua de rieres i torrents) i de camins (vies de comunicació com el Camí Ral que anava de Barcelona a Vilafranca), com ho testimonien els noms de diversos indrets i carrers (Les Valls, Can Riera Vell, Can Riera Nou, Carrer del Pou, Carrer Moll, Carrer de la Riera, barri del Poble Sec,…).
Es tracta de recuperar una de les fonts originals i el pou que es troba al costat del torrent i que han quedat (gairebé) oblidats per l’entorn, però no pels veïns.

LA MEMÒRIA DEL LLOC I L’IMAGINARI COL·LECTIU: LA FONT DEL RECTOR

La Font del Rector i el pou formen part del patrimoni hidràulic del poble a posar el valor. Es situen al cor del poble, a un camí d’aigua (el torrent) a la vora de la Casa de la Vila, l’Església, l’Antiga Rectoria i l’edifici de Ca l’Altisent. Actualment s’estan executant les obres d’urbanització de l’entorn de Ca l’Altisent, una edificació històrica que albergarà la futura biblioteca al costat de l’Ajuntament.
La Comissió del Nomenclàtor en la que estan integrats membres del consistori municipal i persones vinculades a entitats culturals i de defensa del patrimoni arquitectònic i natural, va decidir el 2019 que el nom d’aquest espai públic recentment urbanitzat havia de dur el nom de ‘Jardins de la Font del Rector‘. Però el projecte d’urbanització no va incloure la intervenció a l’esmentada font. La Comissió va decidir aquest nom ja que principalment la font era un lloc conegut i d’esbarjo i un punt de trobada popular anys enrere, un molt bon record que roman a l’imaginari col·lectiu.

LA RESTAURACIÓ DEL PATRIMONI D’AIGUA

Es proposa recuperar dos elements del patrimoni d’aigua i preservar la memòria del lloc. La història que relliga l’aigua i la arquitectura és mil·lenària.
La intervenció és la restauració de la font i del pou proper, com a elements que s’integren al projecte a la urbanització però principalment al poble, l’entorn i al paisatge urbà, a més de valorar la utilització de tècniques tradicionals de construcció (murs, pedra seca, geometries, etc) que posin en valor el lloc. Es fa una recuperació dels elements singulars com són la consolidació de la volta interior de la font, les escales de maons ceràmicc i i els murs laterals de carreus, integrant-se amb l’entorn de la riera, la vegetació i les textures existents.
El valor afegit de l’actuació és la recuperació i consolidació dels elements i la difusió del patrimoni d’aigua d’una manera atractiva i pedagògica.

 

PROJECT DATA

Typology Patrimoni, Aigua, Paisatge
Location Sant Climent de Llobregat, Barcelona i Aigües de Barcelona
Client Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
Design team CREAM estudio Arquitectura (Ángel Cerezo Cerezo, Elisa Battilani)
Constructor/ collaborators

Arcbube Constructors, Joan Bubé. Construcció tradicional, mestres d’obra (www.arcbube.com)

Il·luminació: Exenia Lighting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • In →
  • 0-SELECT